Göz Bebeği Büyümesi
Göz Bebeği Büyümesi
Gözün bebeği ''iris'' olarak da bilinen gözün renkli kısmının tam ortasında bulunan yuvarlak bir deliktir. ''İris'' yapısındaki küçük kaslar yardımıyla göz bebeğimizin boyutunu kontrol ederler. Bu sayede de ışığın gözün arkasındaki duyusal bölgeye ulaşmasını kontrol ederler. Göz bebeğimiz içeriye giren ışığın ''soğurulması'' ve geri çıkmaması sebebi ile karanlık veya siyah olarak görünebilir. Normal olan bir göz bebeği parlak ışıkla beraber küçülür yada kendini sınırlar, düşük veya loş ışıkta da daha fazla ışığa ulaşabilmek adına büyür ve genişlerler. Göz bebeğimizin boyutundaki değişmeler aynı zamanda gözün bir alana odaklanması ve korku, adrenalin vb. çeşitli duygulara bir tepki olarak ortaya çıkabilir.
Göz bebeği genişlemesine çeşitli ilaçlar' da sebep olabilmektedir. Bir çok olayda göz bebeği genişlemesi kullanılan ilaçların yan etkisi olarak kabul edilmektedir. Öksürük veya soğuk algınlığı ilaçları, dekon jestanlar, 'amfetamin', ''kokain'', liserjik asit, dietilamid, ve esrar göz bebekleriniz de genişlemeye sebep olan ilaçlar arasında yer almaktadır.
Bir çok ilaç, gıda yada kimyasallar sebebi ile ortaya çıkan zehirlenme vakaları özellikle her iki göz bebeğinde büyümeye sebep olabilirler. Ancak yalnız bir göz için kullanılan, göz damlaları da sadece bir göz bebeğinde genişlemeye sebep olabilirler. Bu durumlar geçici olup özellikle etmen ortadan kalktığında düzelebilmektedir.
'İnme', ''tümör'' veya beyin zararı gibi bazı nörolojik koşullar bir veya her iki gözde göz bebeğinin genişlemesine sebep olabilir. Böyle durumlarda, göz bebekleri, ışık veya diğer uyarıcı unsurlara yanıt vermezler, (büyüme ve yada küçülme gözlenmez).
Göz bebeği genişlemesi veya eşit olmayan biçimdeki göz bebeği genişlemesi tehlikeli olaylara işaret etmektedir. Bu tarz durumlar kafaya alınan darbe, beyin tümörleri, felç veya zehirlenme vb. tehlikeli durumdan kaynaklanabilmektedir. Bunlardan her hangi birinin olması durumunda hemen yardım istemelisiniz.
DİĞER BELİRTİLER NELER OLABİLİR?
Konunun başında da bahsettiğim gibi göz bebeği genişlemesinin farklı sebepleri bulunmaktadır. Bu farklı sebeplere bağlı olarak göz bebeğinin genişlemesinin dışında başka uyarılar da oluşabilir. Göz bebeği genişlemesi standart yanı sıra genişleme 2 gözde de farklı ise özellikle tehlikeli semptomlara işaret eder.
Fazla dozda ilaç kullanılması yada zehirlenme ile ilgili bağlantılı olarak göz bebeği genişlemesinin yanı sıra kısa bir zaman için dahi olsa, bilinç kaybı yada karışıklık, ağız kuruluğu, hızlı kalp hızı, konuşma bozukluğu veya kusma görülebilmektedir.
Daha da tehlikeli olarak meydana gelen uyarılar hemen acil serviste değerlendirilmesi gereken belirtilerdir. Onlar;
- Gereğinden fazla büyüklükte göz bebeği veya ışığa karşı tepkisizlik
- Bilinç altı değişimleri veya tepkisizlik, hayal görme, hızlı davranış değişikliği
- Konuşma bozukluğu
- Çiş ve dışkının kontrol edilememesi
- Duygu kaybı (hissizlik)
- Kasların zayıflaması
- Felç veya bir vücudun parçasını taşımada yetersiz kalma
- Nöbet geçirme
- Sert baş ağrıları
- Hızlı görme değişikliği, görme kaybı veya gözlerde ağrı
GÖZ BEBEĞİ BÜYÜMESİ NEDEN OLUR?
Göz bebeğindeki genişleme ışık veya duygulara karşı gösterilen normal olan bir reaksiyon olabilmektedir. Normalin dışında ilaçlar, ''uyuşturucu'', 'zehir', beyin hasarı yada bazı hastalıkların belirtileri olabilirler.
Amfetamin , 'difenhidramin' yada ''klorfeniramin'' vb. antihistaminikler, atropin, kokain, psödoefedrin vs. dekonjestanlar, tetrahidrozolin gibi göz damlaları, liserjik asit, 'dietilamid ve esrar, metamfetamin, ''eroin'' yada diğer uyuşturucuların kullanılması göz bebeklerinde genişlemeye sebep olabilirler.
Bunun Yanı sıra bazı kimyasal ürünlerde bireyde zehirlenmelere yol açarak, göz bebeklerinin genişlemesi şeklinde belirti oluşturabilmekte. Zehirlenmelere sebep olan bu kimyasal ürünler benzen, kloroform, tatula veya mantarlardan kaynaklanabilmektedir.
Sinir sistemi veya gözün kendisi ile ilgili rahatsızlıklar da nadiren de olsa göz bebeklerinde genişlemeye yol açabilirler. 3. kranial sinir bozukluğu, göz içi basıncın artması ile birlikte migren de bu belirtiye yol açabilmektedirler.
0 yorum:
Yorum Gönder