Göz Kararması Neden Olur? Nedenleri Nelerdir? Ne İyi Gelir ve Tedavi Yöntemleri Nelerdir?

14 Şubat 2017 Salı

Göz Migreni Nedir? Nasıl Anlaşılır?

 
Göz Migreni Nasıl Anlaşılır?

 

 Göz Migreni Nedir? Nasıl Anlaşılır?

Göz migreni nedir ?


Migren hayatı olumsuz yönde etkileyen kesin tedavisi günümüz teknolojisin de hala bulunamayan rahatsızlıklardan birisidir. Göz migreni görme kaybına sebep olabilir. Göz migreninin kesin bir tedavisi yoktur ancak bazı ilaç tedavileri ile denetim altında tutuluyor. Göz migreninin, normal migrenden farkı, bir kaç dk. ile otuz dakika arasında geçen daha kısa vadeli atakların yaşanmasıdır.
Normal migrende olduğu gibi, göz migreninin de bayanlarda daha fazla görüldüğünü belirten hekimler, göz migreni atağı geçiren bireylerin ortaya çıkan geçici görme kaybı sebebiyle panik yapmamaları gerekir, bu geçici bir durumdur.

Göz migrenin'de ara sıra baş ağrısı şikayeti olmadan göz önünde ışıklı çizgilenmeler veya ışık çakmaları meydana gelebiliyor. Bazen bu şikayetlerin arkasından bir taraflı, damar atar gibi zonklayıcı sahte baş ağrısı, ışık hassasiyeti, bulantı veya kusma görülebiliyor. Düzensiz beslenme, uykusuzluk yada fazla uyku baş ağrısını azdırıyor.

Dünyamızda görülen en belirgin hastalıkların başında gelen ve Türkiye'miz de de nüfusun % 45’inde görülen baş ağrılarının en önemlisinin 'migren' olduğu biliniyor. Migren genellikle bayanları ve genç hatunları etkiliyor. Migren sadece günlük yaşamı sekteye uğratmıyor, aynı zamanda göz sağlığınıda kötü yönde etkiliyor. Göz migreni olarak isimlendirilen bu durum, hastalarda göz önünde ışıklı çizgilenmeler, gözlerinde kıvılcımların oluşması, görme netliğinin kaybolması vb. problemlerin oluşmasına neden oluyor.

Beyin damarlarında oluşan sıkılaşma sonucunda meydana gelen bu belirtilerin on üç - on dört dk. kadar sürdüğü belirtilmektedir.


Belirtileri nelerdir ?


Migren ağrısı öncesinde veya başlangıcında hasta kişinin gözlerinin önünde ışıklı çizgilenmeler, ışık çakmaları fark edebilir veya bazen bunları fark ettiklerinde migren atağının geleceğini anlarlar. Bu uyarılar yaklaşık 10-15 dk. sürebilir. Bunun asıl nedeni beyin damarlarında oluşan kısılmalardır.

Ara sıra rahatsız kişilerde baş ağrısı şikayeti olmadanda bu belirtilerin ortaya çıkabildiğini ifade edenler, bazı göz migreni hastalarında yalancı baş ağrısıyla aynı tarafta 60 dakikadan az süren geçici ve 1 taraflı görme kaybı oluşabilir. Kesin bir tedavisi olmayan göz migreni olguları arasında en tehlikelisi gözün 'retina' tabakasında kalıcı zarar oluşarak kalıcı görme kaybına sebep oluyor.
Göz migreninin bir korkulan diğer olgusu da göz kaslarında oluşan geçici felçlerdir. Bu durumda ortaya çıkan 'şaşılık', ''göz kapağı düşüklüğü'', göz bebeğinde genişleme değişiklikleri vb. belirtiler görülebilir rahatsız bireylerde mutlaka koruyucu tedaviyle denetim altına alınmalıdır.


İki farklı göz migreni hastalığı vardır Bunlar ;


Bir taraflı görme bozukluğu veya baş ağrısıyla ortaya çıkan ,
'retinal migren', kısa vadeli olup göz kontrolünde her hangi bir olguyla kendini belli etmiyor. Çok ender durumlarda görülen ''oftalmoplejik migrende'' de, göz hareketlerini muayene eden sinirlerin bir bölümünde felç oluşabiliyor. Bu durumda ''şaşılık'', 'göz kapağı düşüklüğü', ''göz bebeğinde genişleme'' değişiklikleri vs. belirtiler gösterebiliyor.

0 yorum:

Yorum Gönder

Popüler Konular

Blogger tarafından desteklenmektedir.