Göz Kararması Neden Olur? Nedenleri Nelerdir? Ne İyi Gelir ve Tedavi Yöntemleri Nelerdir?

5 Şubat 2017 Pazar

Tiroid Hastalığının Gözlere Önemli Etkileri

   
Tiroid Hastalığının Gözlere Etkileri


 Tiroid Hastalığının Gözlere Önemli Etkileri


Genellikle sigara içen tiroid hastaları, gözlerini kaybetme tehlikesi ile karşılaşabilir.


GÖZ KAPAĞI TUTULUMU


    Rahatsızlığın en çok görülen 2 belirtisinden 1.si, üst göz kapağının yukarı doğru çekilmesidir. Buna  benzer hastalar, erken zaman da, botoks enjeksiyonuyla tedavi edilebilirler. Geç zamanlar da ise kapağın cerrahi olarak düzeltilmesi gerekebilmektedir.


GÖZLERİN ÖNE DOĞRU ÇIKMASI

     En çok ortaya çıkan 2. göz belirtisi, gözlerin öne doğru çıkmasıdır. Bunun sebebi gözün arkasındaki yağ veya kas hacimlerindeki artıştır. Bu durum kozmetik olarak probleme sebep olan boyutlara ulaşır ise yada gözün saydam tabakasında  'kuruma-tahriş' meydana getirecek kadar belirginse cerrahi tedavi gerekli olacaktır. Bu durumda kemik yapısındaki göz çukurunun genişletilmesi için cerrahi yönteme başvurulmalıdır.


YUMUŞAK DOKU TUTULUMU

    Göz etrafında ağrı, dolgunluk hissi, kapak torbalanmaları, ışıktan rahatsızlık, kızarıklık ve şişkinlik gibi yakınmalardır. Rahatsızlığın daha çok aktif döneminde görülen bu uyarılar için kortizon ve ışın tedavisi kullanılabilmektedir.


GÖZ DIŞI ADELE TUTULUMU (ŞAŞILIK)

    Mikrobik reaksiyon, göz küresini hareket ettiren adalelerin büyümesine ve hareketlerinin bozulmasına sebep olur. Bu durumda hastalar ikili görmeden ve şaşılıktan yakınırlar. Bu rahatsızlar da ilk aşamada özel prizmatik gözlükler uygulanabilir. Buna rağmen rahat edemeyen rahatsız kişilere şaşılık cerrahisi uygulanabilir.


GÖZDEKİ SAYDAM TABAKANIN (KORNEA) ETKİLENMESİ

    Göz kapaklarında aşırı açılma sebebiyle 'kornea'da' kurumalar oluşur. Erken dönemde kornea'nın kurumasıyla gözler de batma hissi ile birlikte görmede bulanıklık başlar. Bu durumda suni göz yaşı damlaları ile beraber gerekirse göz kapama tedavisi yararlı olur. Bazı hastalarda da; yukarıdaki önerilere ek olarak kapak cerrahisi yararlı olabilir. Korneanın ileri düzeyde zarar gördüğü bazı bulgularda ise  cerrahi durum gerekebilir.


GÖRME SİNİRİNİN ETKİLENMESİ (OPTİK NÖROPATİ)

    Genellikle göz dışı kaslarının büyüdüğü rahatsız bireylerde optik sinirin kanlanması ile beslenmesi bozulabilir. Bu durum optik sinirde hasarın gelişmesine sebep olur. Optik sinirin fonksiyonlarının bozulması 'tiroid' ile ilişkili göz hastalığında acil tedavi gerektiren en önemli sorundur. Bu hasta kişilere gerekli görüntüleme ve diğer tetkiklerin sonrasında yüksek doz kortizon tedavisi uygulanabilir. Sonrasın da “Orbital dekompresyon cerrahisi” uygulamak gerekmetedir. Optik nöropatinin erken tespit edilebilmesi, tedavi başarısını artıracaktır.


0 yorum:

Yorum Gönder

Popüler Konular

Blogger tarafından desteklenmektedir.