Göz Kararması Neden Olur? Nedenleri Nelerdir? Ne İyi Gelir ve Tedavi Yöntemleri Nelerdir?

15 Şubat 2017 Çarşamba

Glokom, Göz Tansiyonu Hastalığı

 
Göz Tansiyonu Hastalığı

 

Göz Tansiyonu Hastalığı



Gözün küresi içerisindeki basıncın artmasına veya buna bağlı bozulmaların bulunmasına 'glokom' denmektedir. Gözün küresi elastik bir şekilde olmadığından genellikle içi sıvı ile dolu olan ''ön kamaranın'' hacminin artması, gözün iç basıncını direk etkiler. Oluşma nedenlerine göre kolay glokom, *dar açılı glokom, *ikincil glokom ile doğuştan glokom olmak üzere 4 farklı çeşit glokom vardır. Basit glokom özellikle 40 yaşın üzerindekilerde kalıtımsal bir rahatsızlık olarak görülür. Başlangıçta bir taraflıdır ve çok uzun yıl­lar fazla bir şikâyete yol açmaz. Sonralarında ise görüş azalır. Göz dibi kontrolunde ''papilla''da' çukurlaşma ve ''atrofi'' meydana gelir. Tedavi edilmezler ise optik sinir 'atrofisi' sonucu bu şahıslar kör olabilmektedirler. Tanı için yapılan kontrolde 'iris' ile ''kor­nea'' arasındaki açının açık olduğu görü­lmektedir. ''Sohlemm kanalı'', ''skleroze'' olup dolmuş, 'kamara' sıvısının dışarı çıkışını zorlaştırdığından gözün iç basındı yirmi beş ila kırk mm Hg. ye yükselmiştir.


Sıvının dışarı taşmasını kolaylaştıracak ilaç­lar  yada ''kamara sı­vısının'' debisini azaltacak ilaçlar kullanılmalıdır. Tıbbi tedavi ila düşürülemeyen basınç ''fistülizan'' ameliyatlarla düşürülmeye çalışılmaktadır. 'Dar açılı' ''glokomda'' yapı itibariyle *iris* ila 'kornea' arasındaki açı *yirmi° 'den küçük olduğu için fizyolojik şartlarda yada bir takım ilaçların etkisi ile birlikte ani olarak kapana bilmektedir.


Rahatsız kişi, akut glokom da denilen bu durum ­da sert baş ve göz ağrılarından şikayet­çidir. Bu sıra da mide bulantısı ve kusma görülebilir. Görme azalabilir, ışıklar etrafında renkli halkalar görme biçiminde şikayetler gözlemlenir. Gözün iç basıncı yetmiş ila seksen mm Hg. ye kadar yükselebilir. ''Konjonktivalar'da'' derin kanama, ''kornealar'da'' bulanıklık var olabilir. Tedavide *pilokorpin* kullanılmaktadır. Yarar görmez iseniz, hemen ameliyat edilmelisiniz. *İkincil 'glokom' denen rahatsızlık bir göz problemi sonucu yada bir takım ilaçlardan sonra oluşur. Ayrıca travmalardan sonra da oluşabilmektedir.

Doğuştan 'glokoma' *büftalmi* denmektedir. Çocuk­lar ve bebekler de ışıktan kaçma, rahatsız olma ve göz yaşarması biçimindeki belirtilerle anlaşılabilmektedir. Tıbbi teda­vi fayda sağlamaz ise, ameliyat edilmesi şarttır.



0 yorum:

Yorum Gönder

Popüler Konular

Blogger tarafından desteklenmektedir.