Göz Kararması Neden Olur? Nedenleri Nelerdir? Ne İyi Gelir ve Tedavi Yöntemleri Nelerdir?

11 Şubat 2017 Cumartesi

Göz İçi İltihabı (Üveit) Nedir

   
Göz İçi İltihabı
 

 

 Göz İçi İltihabı (Üveit) Nedir?



Uvea tabakası iltihablanmasına ''üveit'' denmektedir. Göz de kızarıklık, ağrı, ışığa karşı hassasiyet,bulanık görme olasılığı ve uçuşmalarla karakterizedir. Müzmin bir seyirli olan bu rahatsızlıkta zamanla tekrar eder biçimde görülen alevlenmelere ''üveit'' atağı  denir. ''Üveit'' asıl olarak bu damarsal yapılanmanın iltihabını göstermesine karşın ,iltihap sırasında retina , sklera, vitreus ve kornea vb. yapılar da çoğunlukla etkilenmektedir.


     Göz profosörlerinin bu potansiyeli kör edebilecek durumun tedavisindeki gerçek hedefleri rahatsız olan kişilerin tedavisindeki potansiyel tehlikeleri en aza indirgerken oluşabilen mikroplanmayı giderebilmektir.


     Yapı olarak topa benzeyen gözümüzün ortasında olan jel benzeri cismin etrafını, 3 tabakadan meydana gelen bir kılıf sarar. En dışta ''sklera'' denen beyaz kısım, en içte ''retina'' denen ve görmenizi sağlayan bölge, ortada ise ''uvea'' bulunmaktadır. ''Uvea''  gözümüzü besleyen damarları barındırdığı için damar tabaka olarak bilinir. ''Uvea'' 3 kısımdan oluşmaktadır :


1.     -İris: Gözümüzün renkli bölgesini oluşturur. Ortasında yuvarlak olan bir açıklık vardır. O açıklık göz bebeği yada ''pupilla'' olarak da isimlendirilir. Gözü fazla ışıklanmadan korur. Göz bebeğimiz ışıkta küçülür, karanlıkta büyür. ''İris''in arka tarafında lens vardır. ''İris'', lensin ön yüzü ile o kadar çok birbirine yakındır ki mikroplanma olaylarında kolaylıkla ''iris'' ile lens arasında yapışıklık oluşmaktadır.


2.     -Silier: ''İris''in arka taraftaki uzantısıdır. Silier denen cisim , ''iris'' kökünden ''koroid'' ile birleştiği ''retina''nın başlama yerine kadar uzanmaktadır. İçerdiği asıcı bağlarla lensi askıda tutabilir. ''Silier'' cismindeki ''silier kas'' , ''zonül lifleri'' ve ''lens akomodasyonu''nu oluştururlar. Hemde ''hümör aköz'' de ''silier cisimde'' de yapılır. ''Aköz'' sıvısının içeriği kan plazmasındakine oranla çok daha benzemekte olup, içerisinde hemen hemen hiç protein içermezler.


3.     -Koroid :
Göz küresinin ortadaki kılıfıdır. Bol oranda kan damarı içerirler. ''Koroid'' tüm vücuttaki en çok kan akımına sahip olan tabakadır.


0 yorum:

Yorum Gönder

Popüler Konular

Blogger tarafından desteklenmektedir.