Göz Kararması Neden Olur? Nedenleri Nelerdir? Ne İyi Gelir ve Tedavi Yöntemleri Nelerdir?

12 Şubat 2017 Pazar

Göz Tembelliği Nedenleri ve Tedavisi


 
Göz Tembelliği Tedavisi

Göz Tembelliği Nedenleri ve Tedavisi

Göz Tembelliğine Yol Açan Etkenler ?

     Gözleri normal olarak kullanılmasına engel olan her türlü durumda ortaya çıkmaktadır. Bir çok durumda göz tembelliği kalıtsal olabilmektedir. Ailesinde göz tembelliği olan bebekler Profosör göz  doktoru tarafından kesinlikle muayene edilmelidirler. Erken yaşta teşhis her daim önemlidir.
Göz Tembelliğinin Üç Ana Etkeni, Sebebi Vardır. Bunlar ;

      Şaşılık; göz tembelliğinin en çok görülen nedenidir. Kayan göz görüntüyü beynimize iletmez ve birey daha iyi gören gözünü kullanır.

      Kırma kusurları ; Mevcudiyette olan yüksek kırma kusuru  ile bir göz diğerinden daha bulanık görüyorsa, bu göz görsel gelişimini tamamlayarak tembel bir hale gelir. Görünüşte gözlerimizde herhangi bir problem olmadığı için saptanması zor olan göz tembelliği biçimi budur. Aileler bebeklerin gözünde ki kaymayı saptadıklarında anında müdahale yapılır ancak bu zamanda bebekte yaş ilerlediği için bir çok kez geç kalınmış olur. Bu sebeple dört yaş öncesinde bütün bebeklerin şikayeti olsun olmasın, kesinlikle muayene edilmesi şarttır.

     İçinden ışığın geçmesine ve arkasındaki şeylerin görülmesine engel olmaması gerekli göz dokularında bulanıklık ; o durumun başında da katarakt gelmektedir. Bu tip göz tembelliği en hızlı gelişen göz tembelliğidir. Dolayısıyla her yeni doğan bebeğin mutlaka bir çocuk uzmanı tarafından son derece basit bir test olan, kırmızı yansıma testine girmesi gerekir ve bir anormallik olduğu gözlemlenir ise mutlaka göz uzmanı tarafından muayene edilmesi gerekmektedir. Çünkü ; bu tarz göz tembelliği çok erken ve çok derinden gelişir. Doğumsal katarakt, mümkün olan en çabuk zamanda cerrahi olarak tedavi edilmelidir.

Göz Tembelliği Nasıl Anlaşılır?
 
     Bebeklerin görme muayeneleri 3.5 - 4 yaş öncesinde oldukça zorluk arz ederler. Daha küçük çocuklarda veya bebeklerde sağlam olan gözün uzman hekim tarafından el ile kapatılması durumunda tepkiyi değerlendirmek gibi bir düzine yöntemlerle göz tembelliği olan göz, saptanmaya çalışılır. Dört yaş öncesi kontrolde göz doktoru temel olarak şunları yapmaktadır; Gözlerde herhangi bir kayma olup olmadığını kontrol eder. Daha sonra içinden ışığın geçmesine ve arkasındaki şeylerin görülmesine engel olmayan ortamlarda her hangi bir bulanıklık olup olmadığına bakmaktadır, göz bebeğini damla ile büyüterek, her 2 gözün kırma değerlerini ölçer. Burada önemli olan husus özellikle bir gözde, diğerinin çok üstünde bir kırma sorunu olup olmadığıdır. Bunun dışında her 2 gözdeki yüksek kırma sorunları da dikkate alınmalıdır. Kırma kusuru kontrolü dışında görme zarı ve görme siniri kontrolü de yapılarak muayene tamamlanmaktadır.

Göz Tembelliği Nasıl Tedavi Edilir?

     Göz tembelliğinde tedavinin asıl zayıf gözün kullandırılmasına dayanmaktadır. Bu, sağlam olan gözün özel bir bandajla haftalar veya aylar boyunca kapatılması ile yapılmaktadır. Önce lazım olan reçete edinilir. Hasta olan çocuk bunu kullanmaya başlar ve kapama tedavisinin uygulaması yapılır. Ameliyat öncesi belli bir zaman kapama tedavisi yapılır, ameliyat uygulanır,  sonra bir zaman daha kapama tedavisi yapılmaya devam edilir. Çocuklar ve bebekler kapama yapılmasından hiç hoşnut olmazlar. Ve bunu reddeder. Fakat anne ve baba olarak bu zamanlarda, sizin sabrınızla ve ilginiz ile, başarılı bir biçimde yaşanabilir.

0 yorum:

Yorum Gönder

Popüler Konular

Blogger tarafından desteklenmektedir.